De 7 bedste oplevelser for børn på Djursland

 

De smukke Mols Bjerge indbyder i den grad til leg og opdagelse. Foto: Karpenhøj Naturcenter.


Hvilke steder er de allerbedste at besøge på Djursland, hvis I skal på udflugt med jeres små eller lidt større børn? Få svaret lige her! 

 

Djursland med de bølgende grønne bakker og de langstrakte strande er et sandt eldorado for børn og barnlige sjæle.

 

Der er et væld af oplevelsesmuligheder i den skønne natur, og der er samtidig etableret et stort oplevelsesudbud i de små og store byer på halvøen.

 

Blandt andet fordi, at området gennem mange år har været et opsøgt feriested for både danske og udenlandske turister.

 

Men hvilke steder er så nogle af de allerbedste, allersjoveste og ikke mindst allersejeste steder at besøge, hvis I er på udkig efter en dag i de børnevenlige aktiviteters tegn?

 

Det vil vi forsøge at gøre jer klogere på i listen her.

 

Og lad det være sagt med det samme.

 

Djursland rummer både noget for de fartglade, de med hang til historiens vingesus og de, der elsker at udforske naturen og dyrelivet!

 

 

Karpenhøj Naturcenter


 

Der venter masser af fine oplevelser i naturen på centeret. Foto: Karpenhøj Naturcenter.

 

På det sydlige Djursland meget tæt ved kysten i Fuglsø Vig finder i et oplevelsessted og formidlingscenter i naturen, hvor der i den grad er nok at se og opleve for familiens mindste.

 

Karpenhøj Naturcenters aktiviteter spænder bredt, og I kan blandt andet låne en masse forskellig grej billigt og i nogle tilfælde helt gratis og selv gå på opdagelse i naturen.

 

Formålet er at introducere børn og unge til friluftsliv, og I kan blandt andet låne en "snittekasse", så I sammen kan udfolde jer som en anden Emil fra Lønneberg og kreere sjove og finurlige ting i træ.

 

I kan også låne fiskegrej og blandt andet "kryb og kravl-kasser", så I på egen hånd, men med kyndige instrukser kan lege jer til mere viden om naturen.

 

De lidt større børn kan leje mountainbikes, havkajakker til både en og to personer og våddragter til at pjaske omkring i vandet tæt ved centeret. I kan også komme på tur med en guide ud i naturen. Hvad siger I fx til at prøve at snorkle!

 

Karpenhøj Naturcenter ligger i formidable omgivelser i den sydlige udkant af Mols Bjerge og byder herudover på en masse arrangementer henover året (se Karpenhoej-events.dk for nærmere detaljer).

 

Hvad siger I fx til at komme med til bålfestival (se mere på Bålfestival.dk) med masser af ild, fortællinger og lækker bålmad? Eller hvad med at prøve vildmarksbrunch eller få et kortere eller længere kursus i kajak?

 

Karpenhøj Naturcenter byder på en endeløs række af øjenåbnende oplevelser i naturen for de mindste og de lidt større. Det er bare om at komme afsted!

 

 

Rosenholm Slot

 

 

Det spændende eventyrslot set udefra. Foto: Rosenholm Slot.

 

I udkanten af et stort skovområde og tæt omsluttet af en bred voldgrav ligger et fint gammelt slot, som gennem tiden har lagt gulve og lokaler til højærværdige prinse- og prinsessefødder - for ikke at nævne de mere luftige spøgelser, som også holder til på slottet!

 

Rosenholm Slot har nemlig en rig historie som et centralt sted for de allermest magtfulde mennesker herhjemme som konger og statsministre, og der knytter sig flere spændende og hårrejsende sagn til stedet.

 

Det mest opsigtsvækkende er det om kvinden, der tilbage i 1700-tallet blev muret inde i en væg i slottets tårnværelse, og det siges, at "Den hvide dame" ved nattetid stadig går igen den dag i dag og mødes på slottets gange med "Den hovedløse ridder", som hun ikke måtte få dengang for længe siden. Deres forbudte kærlighedsrelation blev begges endeligt.

 

Hvis I besøger slottet, kan I høre meget mere om den historie, og her er også masser af aktivitetsmuligheder på forskellige tidspunkter af året, som I kan fornøje jer med på tværs af generationer.

 

I sommerperioden er der åbent alle dage med rundvisninger og fortællinger hver time, og I kan altid tage en opdagelsestur rundt i den store barakpark ved slottet.

 

Rosenholm Slot dannede de idylliske rammer om julekalenderen Jul på slottet, og slottet huser blandt meget andet også et traditionsrigt og meget velbesøgt julemarked.

 

 

Lübker Subtropisk Bad

 

 

Plask omkring i både store og små bassiner. Foto: Lübker Subtropisk Bad.

 

Hvis I vil have garanti for godt vejr og et stort udvalg af legeaktiviteter i skønne omgivelser, er Lübker Subtropisk Bad lige midt på Djursland garant for lige præcis det.

 

Her kan børnene boltre sig i det 3.500 kvadratmeter store subtropiske badeland, som også rummer en spa- og wellness-afdeling.

 

Stedet er oplagt at besøge, hvis I vil give børnene en dejlig oplevelse i det 30 graders varme vand og den endnu varmere luft, der gør stedet til en subtropisk oplevelse med "godt vejr-garanti".

 

Her er blandt andet et morskabsbassin med en masse legeredskaber, som I kan gå på opdagelse i.

 

Her er også en "fritfalds"-vandrutsjebane, hvor adrenalinen kan få et skud i vejret, og et stort varmvandsbassin med bobler, som nænsomt skubber jer rundt i sædet.

 

Her er også et børnebassin til de mindste, og stedet er i det hele taget en børnevenlig oplevelse med rigtig gode faciliteter, hvor børnene både kan gå på opdagelse på egen hånd og blive hjulpet lidt på vej i de større bassiner af de voksne.

 

Mens børnene pjasker omkring i det varme vand, kan mor og far læne sig tilbage i et af spabadene i samme lokale eller måske glide ind i afslappetheden og få en omgang massage i den store wellness-afdeling.

 

Der er fine spisemuligheder i afdelingen, og Lübker rummer hertil blandt andet et stort golfanlæg, hvor de lidt større børn også kan lege med.

 

 

Djursland for fuld damp

 

Tag på tur i det grønne på en anderledes og sjov måde. Foto: Djursland for fuld damp.

 

I Allingåbro lige ved jernbaneanlægget holder aktivitetsformidleren Djursland for fuld damp til.

 

Med udgangspunkt i den gamle jernbanestation kan I blandt andet komme på en anderledes og sjov udflugt ud i det grønne ved at leje en eller flere af stedets mange skinnecykler, som kan have to voksne og et barn under 12 år med ombord på turen. Der er selvfølgelig også god plads til en picnickurv, så I kan holde en hyggelig spisepause midt i naturen.

 

Jernbanen går ud blandt marker, gennem små og større skovstykker og ud til Grund Fjord, og I får virkelig naturen helt indenfor række- og hørevidde, når I cykler afsted med fuglefløjt og vindpust i trætoppene som lydtapet.

 

Hvis I er så heldige, at møde et rådyr eller måske en hare eller to på jeres vej, stopper I selvfølgelig bare op og kigger eller går på en lille opdagelsestur ud i naturen.

 

I styrer nemlig helt selv tempoet, og det er en skøn og anderledes måde at opleve naturen fra en skinnecykel.

 

Djursland for fuld damp rummer også forskellige andre oplevelsesmuligheder.

 

I kan fx leje en kano og sejle en tur på Allingåen, der munder ud i Grund Fjord og Gudenåen, I kan besøge værkstedsmuseet på stationen, og hvis I virkelig vil have jernbaneoplevelsen ind under huden, kan I sågar overnatte i gamle sovevogne.

 

I kan leje en skinnecykel for 80 kroner i timen eller 250 kroner for en dag.

 

 

Kyst- & Fjordcentret

 

 

I kan blandt andet låne kanoer og kajakker på centeret. Foto: Kyst- og Fjordcenteret.

 

På kanten af Randers Fjord på det nordvestlige Djursland ligger et sted, som byder på timevis af underholdning og leg i naturen.

 

Kyst- & Fjordcenteret har gjort det til sin mission at bringe mennesker og den spændende natur ved fjorden sammen, og det gør de gennem en lang række aktiviteter og arrangementer.

 

I kan blandt andet komme med på sejltur på de rolige vande i fjorden, smide fiskesnøren i vandet eller kigge på en masse små krible-krabledyr sammen med en af centerets dygtige formidlere, der kan gøre de små dyr særdeles spændende at høre om.

 

Men det er bare et lille(bitte) udsnit.

 

I kan også besøge ildværkstedet og lave mad over bål, låne kanoer, kajakker og joller og gå på opdagelse på fjorden og Gudenåen. I kan selvfølgelig få den fornødne vejledning, inden I slippes fri på vandet.

 

I kan også komme på GPS-skattejagt eller besøge centerets legeplads.

 

Der er kort sagt ingen ende på oplevelsesmulighederne på Kyst- og Fjordcenteret, som også løbende arrangerer større tematiske arrangementer med udgangspunkt i den natur, der ligger lige udenfor døren. 

 

Centeret er åbent fra sidst i maj til midt i august alle dage, og det er herudover let at aftale et besøg udenfor den gængse åbningstid. Ring på 8648 9685 for at aftale nærmere.

 

 

Auning Kart Park

 

 

De lidt større børn kan give den gas på gokartbanen. Auning Kart Park.

 

På den nordvestlige del af Djursland finder I et sted fyldt med benzin, spænding, fart og hyggelig konkurrence!

 

Her holder Auning Kart Park nemlig til.

 

På den store udendørs gokartbane, kan store børn fra 13 år og op få en på opleveren i de toptunede gokarts.

 

I kører omkring på den store bane med masser af sving, en tunnel og Danmarks eneste hængebro på en gokartbane (se billedet ovenfor). Her er desuden en lang langside, hvor I virkelig kan få sømmet i bund og mærke luften presse tårerne frem i øjenkrogen.

 

Der er selvfølgelig fuldstændig styr på sikkerheden på banen, og forud for jeres tur rundt i kurverne får I kyndig vejledning af personalet, så I har styr på håndteringen af gokarten og reglerne på banen.

 

I kan lægge vejen forbi stedet stort set hele året, og det er muligt at køre på banen i både dag- og aftentimerne. Om aftenen bliver banen indkapslet i lys, og det er med til lige at give spændingen et ekstra skud i vejret at køre rundt på den oplyste bane midt i mørket.

 

I kan både prøve kortere løbstyper og de lange "Le mans" løb, hvor I er flere om en gokart og også skal have dem i pit.

 

Ring til Auning Kart Park på 30 58 12 34, hvis I vil vide mere om jeres muligheder eller bestille en tid. 

 

 

Dansk Motor- og Maskinsamling

 

De endeløse rækker af spændende maskiner i den store hal. Dansk Motor- og Maskinsamling.

 

Lidt nord for Grenå finder I Dansk Motor- og Maskinsamling, som byder på mange spændende timer for børn med hang til mekanik, teknik og store, kraftfulde motorer.

 

Den store samling af de mere end 450 maskiner byder på et historisk indblik i motorernes udvikling fra midten af 1800-tallet til midten af 1900-tallet, og I kan se alt fra enorme motorer, der har været brugt til alt fra søfart til produktion, til små motorer, der blandt meget andet blev brugt til tøjvask i datidens hjem.

 

Størstedelen af de mange maskiner kan fremvises i drift, og de store haller byder da også på et skønt sansebombardement for mekanikfolket med duften af smøreolie og motorernes taktfaste slag, når de tændes.

 

I kan komme helt tæt på mange af maskinerne og se nærmere på, hvordan de mange slanger, rør og tandhjul tilsammen udgør de kraftfulde motorer, der har været med til at drive den danske industri frem gennem industrialiseringen af Danmark.

 

Faktisk er Dansk Motor- og Maskinsamling Nordeuropas mest omfattende samling af historisk maskineri, så hvis sønnike eller datter er vild med maskiner, findes der meget få steder, der kan konkurrere med stedet lige nord for Grenå.

 

Den store samling har åbent alle dage fra kl. 10-17, og på særlige dage vises udvalgte maskiner frem og startes.

 

Se mere om kommende begivenheder hos Dansk Motor- og Maskinsamling på Motorsamlingen.dk.